Blijft onze webshop
up-to-date?
Zorgvuldig webshop software kiezen. Software die het beste bij jouw processen past.
Blijft onze webshop <br>up-to-date?

Welk webshop CMS is geschikt voor ons?

Niet elk webshop CMS past bij elk handelsbedrijf. Kies je voor SaaS of open source? Voldoet alleen de shop of kan je eigenlijk niet meer zonder geïntegreerde backoffice? 70% van de webshops heeft te maken met retourzendingen (CustomerTalk). Bedrijven zonder ERP worstelen vaak met de professionele omgang van retouren. Verschillende systemen sluiten onvoldoende op elkaar aan wat zorgt voor frustratie en hoge personeelskosten. Dit horen we vaak. Na inkoopkosten zijn personeelskosten bovendien de belangrijkste kostenpost bij groothandels (Ondernemen Met Personeel). In dit artikel helpen we je graag bij de keuze voor een webshop CMS.

Definities webshop CMS, SaaS en open source

Welk type webshop CMS past hangt samen met veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid bezoekers, het type klanten (B2B, B2C of beiden) en de grootte van orders (hoeveel vermogen moet jouw webshop aan kunnen?). Maar eerst een definitie zodat je exact weet wat een webshop CMS is.

Webshop CMS: CMS is de afkorting van Content Management System. Een software applicatie of set van gerelateerde programma’s die gebruikt worden voor het creëren en managen van content (Margaret Rouse, TechTarget). In het geval van een webshop CMS gaat het om een CMS dat specifiek is ontwikkeld voor het creëren en managen van webshop content. Denk aan pagina’s aanmaken, het toevoegen van afbeeldingen, teksten en meer.

Hierbinnen bestaande verschillende soorten waarbij een SaaS webshop of open source webshop erg populair is. Ook van beiden eerst een definitie.

SaaS webshop: Bij een SaaS webshop (Software as a service) wordt de software aangeboden als dienst. Klanten betalen in abonnementsvorm voor het gebruiken van de software. De softwareaanbieder zorgt dan voor de installatie, het onderhoud en het beheer (Appwiki). De software staat doorgaans in de cloud.

Open source webshop: Open source staat voor elk programma waarvan de broncode vrij beschikbaar is gemaakt. Dit voor gebruik of aanpassing door gebruikers dan wel developers (Margaret Rouse, TechTarget). Een open source webshop is niets anders dan een webshop die gebouwd is met code die vrij beschikbaar is wereldwijd.

“Het is prachtig dat de webshop gevoed wordt vanuit het systeem. Als het eenmaal staat werkt het goed, ook voor de mensen die orders verwerken. Het is een heel afgekaderd geheel.”Rob Biester, eigenaar FP Collection

4 voordelen van een SaaS webshop

 1. Snelle oplevering zonder het wiel opnieuw uit te hoeven vinden
 2. Transparantie in eenmalige opstartkosten en structurele, terugkerende kosten
 3. Gebruiksvriendelijkheid na jarenlange, solide doorontwikkeling
 4. Één partij als aanspreekpunt bij alle (technische) vragen

Naast voordelen heeft een SaaS webshop ook nadelen. Zo is er iets minder vrijheid in maatwerk design. Verder ben je (deels) gebonden aan wat eerder ontwikkeld is. Dit kan overigens ook een voordeel zijn.

4 voordelen van een open source webshop

 1. Volledige vrijheid in maatwerk design (wat wel tijdrovend kan zijn)
 2. Mogelijkheid om eigen hostingpartij te kiezen of regelen
 3. Veel uitbreidingen beschikbaar vanuit wereldwijde ontwikkeling
 4. Technisch support beschikbaar vanuit meerdere bronnen

Er zijn echter ook nadelen van een open source webshop. Zo blijft onduidelijk welke kosten je nou precies gaat maken, raak je snel achter zonder doorontwikkeling en ben je veel tijd kwijt aan inrichting op maat.

Waarom handelsbedrijven SaaS verkiezen boven open source

Binnen handelsbedrijven komen veel processen samen. Inkoop, voorraad-, artikel- en relatiebeheer zijn enkele voorbeelden. Wanneer software hiervoor niet goed werkt, dan heeft dit flinke impact op wat zich afspeelt in de webshop. Maar ook omgekeerd, als de webshop niet goed functioneert dan wordt er minder verkocht, is onduidelijk wat ingekocht moet worden, ontstaat verwarring over artikelinformatie en gaan relaties stuk. Zeker wanneer de webshop volledig onbereikbaar is. Vier redenen waarom handelsbedrijven voor een SaaS webshop kiezen in plaats van open source zijn:

Verder is een SaaS webshop, zoals die van Logic4, erop gebouwd om ook de grootste orders aan te kunnen. De geïntegreerde backoffice vormt hier een belangrijk onderdeel in. Daarentegen kunnen open source webshops als Magento en OpenCart issues opleveren bij de verwerking van grote orders. Door koppelingen hierbij met andere systemen wordt gevraagd om veel vermogen van al deze systemen. Het risico is groot dat van tijd tot tijd de webshop onbereikbaar is, er geen pickbonnen meer kunnen worden uitgedraaid of vergelijkbare problemen ontstaan. Meer weten? Vraag gratis de whitepaper over SaaS, Cloud en On Premises aan.

Implementatie SaaS webshop met ERP

De implementatie van een SaaS webshop vraagt om een professionele aanpak. Helemaal wanneer je gebruik gaat maken van een volledig ERP systeem. Onboarding, planning, data imports, training, testing en livegang ondersteuning zijn cruciaal voor een succesvolle implementatie. In de video zie je enkele stappen van hoe de implementatie bij een bestaande klant van Logic4 is verlopen.

“Een ERP-implementatie kan en mag geen zeven jaar duren. Het tempo van verandering is versneld.”Andrea Cravero, Consultancy.nl

Video implementatie bedrijfssoftware

Geschikt voor Google?

Dat het webshop CMS meewerkt aan zoekmachine optimalisatie (SEO) is een ander belangrijk kenmerk. Zowel bij een SaaS webshop als open source. ‘We willen nog beter gevonden worden!’, ‘We willen content bovenaan en onderaan productpagina’s toevoegen.’. Het zijn geluiden die je steeds vaker hoort. Niet alleen bij B2C zijn handelsbedrijven druk met content. Ook bij B2B zette in 2017 al 71% van de marketeers content marketing in. In de VS zelfs 91% (Frank Husmann, Emerce). Dat unieke content belangrijk is, zal iedere SEO specialist het mee eens zijn. Maar snelheid en gebruiksvriendelijkheid op mobiel mag je ook zeker niet onderschatten. Bij indexatie door Google van webshoppagina’s is inmiddels de combinatie van content en mobiele gebruiksvriendelijkheid erg waardevol. Specifieker gezegd, unieke en rijke content die zo verspreid is over de pagina dat mobiel gebruiksgemak niet wordt verstoord. Bij content indelen met Logic4 webshop software wordt dit mogelijk door tekstcontent boven- én onderaan artikel(groep)pagina’s te verspreiden. Hiernaast bestaat er de ‘Lees meer…’ button die content verbergt voor optimale gebruiksvriendelijkheid, ook op mobiel.

webshop-cms-03Meer weten over groothandel webshops? Ontvang de gratis whitepaper 15 must-haves voor groothandel webshops!

Gratis Whitepaper

Een webshop CMS dat iedereen blij maakt

Vermoedelijk laat je het ontwerpen van de webshop liever over aan een designer. Daar waar je wel zelf invloed wilt houden op de keuze voor een SaaS of open source webshop. Evenals het bijbehorende webshop CMS met opvolgende de content indeling en vulling. Sta ook stil bij hetgeen wat klanten en medewerkers van je webshop verwachten. En bij wat in het verleden goed heeft gescoord. Zo ontstaat sneller de webshop die iedereen blij maakt. Is het antwoord op onderstaande vragen vaker dan drie keer “Ja!”, dan is de kans groot dat een SaaS webshop het beste bij jouw bedrijf past:

 1. Willen we transparantie in eenmalige én structurele kosten?
 2. Zoeken we een snelle oplevering zonder het wiel opnieuw uit te vinden?
 3. Houden we van solide software zonder capaciteitsproblemen?
 4. Willen we dat hosting, updates en support zijn inbegrepen?
 5. Profiteren we van functies voor meerdere bedrijven zonder ze volledig zelf te bekostigen?
 6. Zoeken we technisch support vanuit eigen (Nederlandstalige) ontwikkelaars?
Gerelateerde blogs
1
jul
ERP voor groothandel, welk systeem kies je?
18
jun
Upselling en cross-selling tips voor e-commerce
8
jun
Webshop snelheid verhogen [infographic]
14
mei
D2C e-commerce: Wat zijn de voor- en nadelen?
29
apr
Let’s Talk Business
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

De webshop voor iedereen

Succesvolle e-commerce ontstaat met een webshop die iedereen snapt: medewerker, dealer én klant. Meer weten over Logic4 webshop software? Vul dan het formulier in. We denken graag mee met jouw situatie.

Link gekopieerd naar klembord
Zoek door onze site