Order Management Systemen
Wat zijn de kenmerken van een OMS en hoe helpt het u naar meer tevreden klanten en een hogere winst?
Order Management Systemen

Kenmerken en voordelen van een Order Management Systeem

In een vorig blog beschreven we wat Order Management precies inhoudt en wat de grootste uitdagingen rondom ordermanagement zijn voor bedrijven. Dit tweede deel gaat in op de kenmerken van een Order Management Systeem en hoe het u helpt naar meer tevreden klanten en een hogere winst.

Dit doet een Order Management Systeem

Een Order Management Systeem (OMS) automatiseert en stroomlijnt het orderproces in bedrijven. Het geeft up-to-date informatie over voorraad, orderstatussen, verzendingen en retouren vanuit alle verkoopkanalen en magazijnen. Daarnaast bevat het een database van toeleveranciers en klanten, een overzicht van facturen, betalingen en het grootboek. Kortom, het brengt alle personen, processen en partners die betrokken zijn bij het vervullen van een order samen. Het is de centrale plek van waaruit groothandels en retailers hun ordermanagement beheren.

Dit doet een Order Management Systeem

Onderdelen van een OMS

Er zijn Order Management Systemen op de markt die een beperkt deel van alle mogelijke functionaliteit bieden. In dat geval is een stabiele en realtime integratie met uw PIM, WMS of ERP systeem nodig. Een volledig OMS heeft in ieder geval de volgende onderdelen in zich:

 1. Technische & commerciële productinformatie
 2. Klantgegevens
 3. Toeleveranciers & inkoop
 4. Acties & prijslijsten
 5. Voorraad & drop-shipment
 1. Magazijnbeheer & locaties
 2. Orderinvoer en -controle
 3. Orderpicking, verpakking & verzending
 4. Klantenservice & retourenverwerking
 5. Offertes, facturatie & boekhouding

Voordelen van een goed Order Management Systeem

De voordelen van een goed geïmplementeerd OMS werken als een olievlek door in uw hele organisatie. Verbeteringen op de aparte onderdelen zorgen samen voor gestroomlijnde werkprocessen en een algeheel efficiëntere bedrijfsvoering.

Een kleine verbetering is geen verbetering

Omdat er zoveel onderdelen zijn die samen het hele order management proces vormen, lijkt het lastig om op grote schaal verbetering aan te brengen in uw organisatie. Daarom zien we vaak dat bedrijven proberen om op kleine schaal iets te veranderen – zoals de webshop koppelen aan het PIM systeem of overgaan op digitale facturatie – maar dit heeft vrijwel nooit het effect wat écht gewenst is.

Hoe moet het dan wel? Kijk naar de processen als onderdeel van het grote geïntegreerde geheel. Alles heeft invloed op elkaar. Dat maakt het mogelijk om de juiste informatie te verzamelen en knelpunten op tijd te herkennen. Iets wat intern slechts een kleine hobbel lijkt, kan voor uw klant een groot probleem vormen. Een product dat onverwachts niet op vrijdag geleverd wordt, maar pas de maandag erop, kan ervoor zorgen dat de planning van uw klant in de soep loopt.

Zorg er verder voor dat alle onderdelen (tot op zekere hoogte) geautomatiseerd zijn en dat de systemen met elkaar kunnen praten. Nog beter is een softwarepakket dat de volledige webshop, kassa, productinformatie, ordermanagement, logistiek, financiën en andere bedrijfsprocessen op één plek samenbrengt. Dit geeft inzicht in de hele ordercyclus, van het eerste contact met de klant tot aan levering en betaling. Naadloos en zonder vertraging.

Bij Logic4 zeggen we wel eens “Een bedrijf is zo sterk als z’n zwakste koppeling”. Daarmee bedoelen we dat ieder systeem an sich nog zo goed kan werken, als er in de synchronisatie iets niet lekker loopt, dan zorgt dat gegarandeerd voor grotere problemen.

Meer weten?

De Logic4 Commerce Suite is speciaal ontwikkeld voor handelsorganisaties die slimmer willen werken. Het systeem brengt alles rondom order management en andere bedrijfsprocessen samen in één cloud-based oplossing. En om het u als ondernemer nog makkelijker te maken, regelen we ook de hosting, beveiliging en doorontwikkeling voor u. Vraag meer informatie of een vrijblijvende demo aan en ontdek hoe u ook zorgt voor meer efficiëntie en betere resultaten.

Demo aanvragen    Meer info ontvangen

Logic4 Order Management Systeem

Gerelateerde blogs
29
mei
Uitdagingen in het Order Management Proces
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Zoek door onze site