10 Tips voor beter voorraadbeheer

Heeft u moeite met de toenemende volumes in uw organisatie, krijgt u te maken met een lagere klanttevredenheid en moet u steeds vaker beslissingen nemen op basis van aannames in plaats van op feiten? Dan is het tijd om uw voorraadbeheer eens goed onder de loep te nemen.

In een vorig blog hebben we 3 boosdoeners bij slecht voorraadbeheer uiteengezet. Gelukkig zijn er veel aangrijpingspunten voor verbetering als u merkt dat uw voorraadbeheer tekortschiet. In de whitepaper 10 tips voor beter voorraadbeheer geven we advies om uw voorraadbeheer te verbeteren.

Download whitepaper

1. Back-up leveranciers

Maak een lijst met back-up leveranciers. Als uw reguliere leverancier het product niet of niet op tijd kan leveren, kunt u terecht bij een andere leverancier. Zo heeft u geen grote veiligheidsvoorraad nodig en hoeft u geen nee te verkopen.

2. Servicegraad

Bepaal uw gewenste en minimale servicegraad; welke kans dat een product out-of-stock is vindt u nog acceptabel? Producten die u in bijna alle gevallen wil kunnen leveren, hebben een grotere veiligheidsvoorraad nodig. Een servicegraad van 100% is in de praktijk niet realistisch, omdat uw veiligheidsvoorraad dan buitengewoon groot moet zijn. Voor sommige producten is het echter niet zo erg als klanten iets langer moeten wachten op levering.

3. Formaat

Neem bij het berekenen van de optimale veiligheidsvoorraad ook het formaat van de producten mee. Een veiligheidsvoorraad van duizenden pennen is altijd nog minder nadelig dan één extra ladekast of printer.

4. Product reserveren

Het is niet altijd te voorkomen dat u klanten moet teleurstellen. Maar zelfs met dit soort situaties kunt u flexibel en creatief omgaan. Bied klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid om een product dat tijdelijk niet meer op voorraad is (of dat nog geïntroduceerd moet worden) te reserveren. Als u het product binnen krijgt, kunt u de order direct verwerken en doorsturen. En uw klant hoeft niet te zoeken naar een andere aanbieder.

Verder lezen? Download de gratis whitepaper ’10 tips voor beter voorraadbeheer’

Download whitepaper

Hoe een ERP systeem kan helpen

Wilt u uw voorraadbeheer beter onder controle krijgen? Een goed ERP pakket met functies voor Warehouse Management helpt uw logistieke processen naar een hoger niveau te brengen. Met de ERP software van Logic4 beheert u alles rondom inkoop, verkoop, voorraad, facturatie, boekhouding en meer overzichtelijk op één centrale plek. Zo werkt u sneller, gemakkelijker en efficiënter!

Meer informatie
Gerelateerde blogs
28
feb
6 voordelen van software in de meubelbranche
7
jan
7 tips om jouw webshop sneller te maken
8
okt
ERP software voor retail in vier situaties
5
sep
Wat is een ERP pakket?
3
sep
Nieuwe whitepaper: ERP implementatie tips uit de praktijk
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Link gekopieerd naar klembord
Zoek door onze site